NOUTĂȚI
De ce Concursurile cu Premii sunt Cele Mai Eficiente Canale de Marketing
10.10.2022.
Înțelegerea comportamentului consumatorului este de o importanță cheie pentru fiecare marketer înainte de implementarea oricăror strategii de marketing. Te-ai întrebat vreodată ce anume motivează consumatorii să cumpere? Trebuie să fie valoarea produselor, rentabilitatea și utilitatea, nu?
Greșit. Consumatorii sunt mult mai puțin raționali în ceea ce privește deciziile lor de cumpărare decât și-ar dori să creadă. De fapt, nu au nicio idee de ce cumpără un anume produs și chiar de ce iubesc anumite branduri. Numeroase studii au arătat faptul că majoritatea consumatorilor au convingeri și atitudini contradictorii față de obiceiurile lor de cumpărare.
Emoțiile joacă un rol important în motivația de cumpărare, iar majoritatea articolelor achiziționate de consumatori sunt determinate de subconștient. Totul se reduce la branding. Creierul uman este programat să caute scurtături mentale pentru a evita efortul de a gândi. Acesta este conceptul principal pe baza căruia sunt construite brandurile – pentru a-i determina pe clienți să-și amintească de un brand și să se conecteze cu acesta, este necesar să-i menții implicați și interesați prin fiecare interacțiune.
Un alt factor important care îi determină pe consumatori să cumpere, este cât de bine realizată este campania de marketing a produsului. Întrucât consumatorii preferă să cumpere produse de la brandurile cu care sunt familiarizați, o modalitate eficientă de a te asigura că brandul tău rămâne fixat în mintea consumatorului este prin repetare. Produsul rămâne mai mult timp în subconștientul consumatorului, crescând astfel gradul de conștientizare al brandului. Campaniile sub formă de concursuri cu premii acționează ca un reminder asupra unui brand, dar într-un mod mai puțin intruziv decât reclamele.
Știați că fiecare dintre aceste branduri derulează mai multe campanii prin concursuri cu premii (cel puțin 3 sau 4) pe parcursul fiecărui an?
Concursurile cu premii sunt unele dintre cele mai puternice și eficiente instrumente de marketing pentru atragerea interesului asupra brandului tău și pentru a crea awareness în piață. O campanie de marketing bine concepută poate lăsa publicului o impresie de durată, poate crește gradul de conștientizare a brandului și poate genera loialitate. Toate acestea au un efect de stimulare a vânzărilor pe termen lung.
De ce sunt eficiente consursurile cu premii?
În ciuda tuturor progreselor umane, forța care ne îndrumă să mergem mai departe este încă motorul nostru competitiv. Competitivitatea este unul dintre instinctele fundamentale ale naturii umane. Toată lumea vrea să fie câștigătoare! Nu este un secret pentru nimeni că toată lumea se străduiește să pară mai bună, mai rapidă, mai inteligentă în comparație cu ceilalți.
Există două elemente esențiale care determină succesul sau eșecul unui concurs de marketing:
- Simplitatea participării
- Valoarea premiilor
A existat o perioadă în care clienții, pentru a participa la un concurs, trebuiau să cumpere ziare, să decupeze cupoane și să le trimită prin poștă companiilor – toate acestea în speranța că poșta va reuși să ducă coținutul la destinație. Au trecut de mult acele zile. Odată cu creșterea popularității rețelelor sociale, un concurs îți poate apărea direct în feed-ul cu noutăți al telefonului, în timp ce procesul prin care trebuie să treci constă doar în câteva clicuri. Cu cât încrierea este mai ușoară, cu atât răspunsul este mai mare, precum și numărul de participanți.
Un alt factor major este valoarea premiilor. Desigur, dacă premiul este ceva de care participanții pot beneficia în mare măsură, este mai probabil ca aceștia să fie motivați să participe. Cu toate acestea, înainte de a decide asupra valorii, obiectivele campaniei ar trebui definite clar.
Premiul poate consta fie într-o mașină nouă, o întâlnire cu o celebritate sau un voucher cadou, totul în funcție de obiectivele dorite și de publicul țintă al fiecărei campanii. În orice caz, este vital să oferi un articol dorit, relevant brandului tău, precum și să găsești echilibrul între costul și valoarea maximă a premiului.
Care sunt avantajele concursurilor cu premii?
O campanie sub forma unui concurs cu premii poate avea un impact de lungă durată asupra unei afaceri dacă este bine executată. Aceasta are un preț accesibil, este simplu de realizat și are un timp de livare redus. În plus, potențialul său de upselling este unul dintre cele mai ridicate din zona serviciilor de dialog marketing.
Fără îndoială, creștere vânzărilor este obiectivul final al oricărei campanii sub forma de concurs, aceasta fiind și dovada unei execuții corecte. O campanie de succes are capacitatea de a atrage noi utilizatori, de a reactiva clienții pasivi și de a încuraja upselling-ul, toți aceștia fiind factori cheie ai vânzărilor.
Pentru a obține o imagine mai clară, îți propunem să observăm împreună un concurs cu premii de succes.
Una dintre cele mai mari companii producătoare de bere din Republica Cehă a creat un concept digital unic pentru un concurs, cu scopul de a comemora aniversarea fondării sale. Ca parte a campaniei, clienților li s-a cerut să cumpere 3 produse, după care au primit un cod care le-a permis să participe la un chestionar scurt pe Facebook Messenger și să concureze pentru un premiu. Chestionarul a fost derulat prin intermediul unui Chatbot, în timp ce participanții dădeau răspunsuri prin simpla tastare a unui număr. Campania a ajuns să fie un succes, având ca rezultat o creștere remarcabilă de 36% a vânzărilor de produse, extinderea bazei de utilizatori cu 23% și creșterea traficului către pagina de Facebook a brandului.
Clienții tăi sunt încă inactivi? Oferă-le un boost pe cinste.
Brandurile folosesc adesea concursurile cu scopul principal de adetermina implicarea utilizatorilor. Concursurile au o rată ridicată de răspuns din partea clienților – cercetările Hubspot au arătat faptul că fiecare campanie are ca rezultat o creștere de 34% a numărului de clienți noi. Pe lângă asta, concursurile sunt la fel de valoroase pentru atragerea implicării clienților anteriori. De aceea este important ca fiecare brand să depună efort în menținerea unei baze de date a clienților, simplificând astfel procesul prin care pot ajunge la clienți prin intermediul canalelor de răspuns direct, precum SMS, e-mail, mesagerie mobilă etc
Fă-te auzit, nu rămâne doar un zgomot pe fundal!
Impactul pe care un concurs cu premii îl poate avea asupra brand awarenessului este, de asemenea, foarte important. Internetul este supraaglomerat. Să îți faci loc printre atâtea informații inutile poate fi un obstacol major. Concursurile oferă o modalitate mai puțin invazivă, dar totuși eficientă de creștere a vizibilitatii brandului în comparație cu reclamele agresive.
Acestea vin și cu un avantaj major – valoarea oferită prin partajare pe rețelele sociale. În zilele noastre este foarte ușor pentru clienții tăi să dea share concursului organizat de tine și acesta să ajungă în atenția prietenilor acestora.
Inspiră încredere!
Pe lângă brand awareness, concursurile ajută și la creșterea loialității brandului. Indiferent dacă ai deja o audiență stabilă sau ești încă în proces de construire a acesteia, șansa de a câștiga un premiu va motiva clienții să rămână încrezători în brandul tău.
Obține informații valoroase despre utilizatorii tăi.
Atunci când există șansa de a câștiga un premiu de mare valoare, participanții sunt motivați să-și ofere informațiile personale și să răspundă la întrebări. Este o oportunitate excelentă de a acumula date importante despre utilizatori și de a obține o mai bună înțelegere a bazei tale de clienți.
De exemplu, numerele de telefon și adresele de e-mail ale clienților pot fi colectate și utilizate pentru a-i contacta în viitor, precum și pentru a afla despre interesele și obiceiurile unei întregi audiențe – toate acestea fiind informații esențiale pentru construirea strategiilor de marketing.
Ce se ascunde în spatele unui concurs cu premii de succes?
Totul sună perfect până acum. Dar dacă concursurile au rezultate atât de bune iar costurile sunt mici, de ce nu rulează toată lumea astfel de campanii în mod regulat?
Realitatea este că dezvoltarea unei campanii eficiente pentru concursurile cu premii nu este atât de simplă. Există 7 factori care au un efect cumulativ asupra ratei de succes a unei campanii:
#1 Conceptul concursului
Conceptul concursului este cheia succesului campaniei. Înainte de a realiza orice aspect al conceptului concursului, este important să definești obiectivele dorite și rezultatele așteptate. O campanie axată pe recompensarea clienților actuali cu oferte speciale și reduceri va fi complet diferită de o campanie care vizează promovarea unui produs nou. Regula generală: cu cât conceptul este mai simplu pentru utilizatorul final, cu atât concursul va avea mai mult succes.
Cele mai populare două tipuri de concursuri sunt competițiile și giveaway-urile.
Competițiile
Concursurile cu premii sub formă de competiții se axează pe un concept de bază – participanții concurează unul împotriva celuilalt pentru a câștiga un premiu. Câștigătorul este decis pe baza unor criterii de câștig specifice: cine este cel mai rapid, priceput, creativ sau toate la un loc. Există nenumărate modalități de implementare a concursurilor, iar aici este locul în care creativitatea unui brand are ocazia să strălucească.
Giveaway-urile
Un giveaway este un tip de concurs unde toți participanții au șanse egale de a câștiga un premiu, iar câștigătorul este în general ales aleatoriu. De exemplu, un participant trebuie să răspundă la o întrebare simplă prin SMS. Cu toate acestea, cerințele de înscriere pot varia drastic. În unele campanii este necesar să plătești o anumită sumă pentru participare, în timp ce în altele este necesar doar să introduci adresa de e-mail.
#2 Publicul țintă
Dar cine este clientul ideal? Desfășurarea unei campanii sub forma de concurs fără cunoașterea publicul este ca și cum ai duce o bătălie pierdută – definirea profilului clientului este un factor crucial în orice strategie de marketing modernă. Stabilirea datelor demografice ale publicului, precum vârsta, educația, locația, cariera și stilul de viață oferă o bază solidă pentru următoarele elemente ale campaniei.
# 3 Canalele de participare
Odată ce publicul țintă este stabilit, următorul pas este să te decizi asupra celor mai eficiente canale de comunicare pe care să le utilizezi pentru participare. În zilele noastre canalele de comunicare sunt nelipsite. Iată câteva exemple de canale de comunicare:
- SMS
- Chatbot
- Formulare Web
- Viber
- Facebook Messenger
- Telegram
- Push notification
Fiecare dintre ele vine cu argumentele sale pro și contra. De exemplu, SMS-ul este un canal eficient când vine vorba de aplicabilitatea generală a canalului, acoperirea și rata de deschidere a mesajelor. Dar, în comparație cu Facebook Messenger, este mai costisitor și are mai puține posibilități în ceea ce privește conținutul.
Alegerea celui mai potrivit canal de comunicare depinde în întregime de publicul țintă și de obiectivele campaniei—așa că cel mai bine este să testezi toate canalele în faza de definire a conceptului concursului.
De obicei, brandurile organizează concursuri prin intermediul unui singur canal de comunicare. Cu toate acestea, pentru a obține o acoperire mai mare, este de preferat să incluzi canale adiționale. Un exemplu în acest sens ar fi adăugarea unui canal vocal, mult mai potrivit pentru atragerea publicul mai în vârstă, care are dificultăți când vine vorba de tastare. Un alt exemplu este adăugarea Web Push în cazul în care brandul are propriul site web.
Dacă ești interesat să aflii mai multe despre multichannel marketing și serviciile noastre conexe, consultă pagina Omnichannel Marketing FAQ.
#4 Direcția creativă
Un element de bază al unei strategii moderne de piață este direcția creativă, acesta fiind un factor decisiv pentru brandurile zilelor noastre. Este un instrument puternic, adesea trecut cu vederea, care permite conectarea cu publicul la un nivel cât mai profund. Transformarea cu succes a conceptelor unei campanii în imagini și text finite, aliniate cu preferințele publicului țintă, vor avea un impact pozitiv asupra numărului de participanți – dar vor atrage și noi utilizatori pentru brand.
#5 Promovarea concursului
Jumătate din strategia de marketing este creativitate, jumătate este promovare. Odată ce un concurs este configurat, următorul pas este să atragi puplicul să participe prin campanii publicitare de mesagerie mobilă și instantanee. Campaniile publicitare pe social media sunt instrumentul de promovare de bază, deși există și alte metode eficiente. Iată câteva idei: campanii prin e-mail, distribuire pe rețelele sociale, adăugarea unui banner care să conțină un apel la acțiune pe pagina principală a brandului.
Când vine vorba de concursuri, crearea ideii de urgență în rândul participanților este o metodă deosebit de eficientă. Pentru ei, o ofertă specială pe perioadă limitată este o motivație pentru a acționa rapid – dacă nu acceptă oferta imediat, vor rata ceva valoros.
#6 Gestionarea campaniei și urmărirea rezultatelor
A depune toate eforturile într-o campanie este contraintuitiv dacă nu ești sigur că aceasta va funcționa. Pentru a înțelege cât mai bine orice campanie — și pentru a identifica cele mai bune opțiuni pentru campaniile viitoare, este esențial să implementezi monitorizarea campaniilor live și să urmărești datele de conversie în timp real.
#7 Cadre juridice și de reglementare
Organizarea de concursuri poate fi solicitantă din punct de vedere legal și vine cu anumite riscuri. În majoritatea țărilor, este nevoie ca Termenii și Condițiile concursului să fie precizati în scris și aprobați de organismul de autoritate (de exemplu, Ministerul Finanțelor). În unele țări, loteria este considerată o formă de jocuri de noroc și necesită plata unei taxe pentru a participa – chiar și o licență pentru a derula o campanie.
Tombole, extrageri gratuite de premii, jocuri promoționale… definiția fiecăruia dintre acestea variază de la țară la țară. Termenii și Condițiile robuste sunt obligatorii, iar navigarea în peisajul legal poate provoca multe bătăi de cap, mai ales în cazurile în care premiile sunt de mare valoare, cum ar fi mașinile. Cu toate acestea, atunci când sunt desfășurate corespunzător, campaniile sub formă de concurs pot fi foarte rentabile pentru branduri.
Într-adevăr sună copleșitor! Dar suntem aici pentru a te ajuta să dezvolti idei de marketing pentru concursurile tale.
Dacă ești un brand interesat de derularea unei campanii sub formă de concurs cu premii, probabil că acum te întrebi cum să abordezi toți pașii menționați. Din fericire, NTH este un expert desăvârșit în concursurile cu premii. Cu peste 10 ani experiență în derularea de campanii de succes, îți oferim o soluție all-in-one, ce poate fi adaptată oricărui brand. Pachetul nostru pentru campanii sub formă de concursuri cu premii acoperă următoarele:
- Dezvoltarea conceptului și a serviciilor creative
- Implementarea prin canale de comunicare multiple
- Respectarea reglementărilor
- Monitorizarea live a campaniilor si CRM marketing
- Asistență în timp real 24/7
- Promovarea campaniilor online și offline
În cazul în care ești interesat să consulți planul unei campanii de tip concurs sau să afli mai multe despre serviciile adiacente pe care le oferim, consultă Soluțiile Noastre de Mesagerie Omnichannel.